Wat kan je voelen bij liefdesverdriet? Advies voor man en vrouw!


Wat kan je voelen bij liefdesverdriet? Dit is een vraag die voor veel mensen verschillend kan zijn. Iedereen ervaart de verwerking van liefdesverdriet anders, maar er zijn een aantal dingen die ontzettend veel voorkomen bij deze verwerking. Een man of vrouw kan slapeloosheid ervaren, een onwijs leeg gevoel van binnen hebben en maar weinig eetlust hebben. Het kan voelen als een brok in je maag en je weet vaak niet hoe je hier mee om moet gaan. Ook kun je onzekerheid ontwikkelen en het gevoel van eenzaamheid komt ook vaak voor. Maar hoe los je dit allemaal op? Succesrelatie geeft je advies over de verwerking van liefdesverdriet! We geven je gedetailleerd antwoord op de vraag: Wat kan je voelen bij liefdesverdriet?

Gevoelens bij liefdesverdriet

Liefdesverdriet is een gevoel dat heel veel dingen met zich meebrengt. De symptomen van heftig liefdesverdriet worden vaak onderschat. Het kan mentaal een enorme ziekte zijn waar je lang kapot van kan zijn. Het verdriet beïnvloed je geestelijk vooral en kan je depressieve ervaringen geven. Oftewel, onderschat dit niet en besteed hier aandacht aan. Hoewel je het liefst dit zo snel mogelijk wil ‘genezen’, leer je er heel veel van. In dit artikel van succesrelatie.nl willen we aantal van deze symptomen met je bespreken.

Wat kan je voelen bij liefdesverdriet?

Slapeloosheid
Verlies van je eetlust
Onzekerheid
Gevoel van eenzaamheid

In het brein van een mens ervaren kunnen we de fysieke pijn vergelijken met de pijn van liefdesverdriet. Deze emoties worden in dezelfde cortex geactiveerd. Deze verschillende ‘pijn’ kan je dus goed vergelijken met elkaar, hoe apart het ook klinkt. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat personen het beter vinden om fysieke pijn te ervaren, dan de mentale pijn.

fysieke en mentale pijn is vergelijkbaar

Wat is de reden waarom je de pijn van liefdesverdriet hetzelfde ervaart als fysieke pijn?

Eigenlijk komt dit door vroeger. Een mens is gebouwd om te overleven en het lichaam is hier ook op ingesteld. De reactie van je brein wanneer je bijvoorbeeld een heet voorwerp aanraakt is niets meer dan een waarschuwing. Pas op, er is gevaar, blijf hier van weg. Dit is de pure vorm van het overlevingsmechanisme.

De mensheid kan ook alleen maar overleven wanneer de sociale aspecten in orde zijn. Je kan immers niet alleen overleven en dit moet je samen doen. De sociale drang om het goed te doen hoort hier bij. Wanneer deze aspecten in orde zijn is er een grotere kans op voortplanting en overleving. Dit is de reden dat fysieke en mentale pijn hetzelfde kan worden ervaren. Als je er zo over nadenkt, is het allemaal goed te verklaren. Maar wat je kan voelen bij liefdesverdriet is alsnog ongelofelijk naar.

Slapeloosheid door liefdesverdriet

Voor velen mensen is het moment dat je op bed ligt het punt dat de gedachten een grote rol gaat spelen. Je krijgt de tijd om over alles na te denken en hier (mogelijk) in door te slaan. Op dit soort momenten ga je liefdesverdriet op zijn heftigst kunnen ervaren. De momenten wanneer je alleen in je bed ligt denk je over alles na. Waarom heeft mijn ex het uitgemaakt? Was ik niet goed genoeg? Wat is ze nu aan het doen? De vragen kunnen zo eindeloos doorgaan. Het pijnlijkste hiervan is dat je hier allemaal geen antwoord op gaat krijgen en jezelf kan verliezen in deze emoties en gedachten. Dit is het punt om te huilen, na te denken en écht met jezelf te zijn.

Door al deze aspecten kan je niet in slaap komen. Het is ontzettend zwaar om niet na te denken over je ex relatie omdat je nu juist de tijd hebt om na te denken. Dit is natuurlijk vervelend en kan je ook vormen van frustratie geven. Succesrelatie adviseert je om alle gevoelens op een positieve invalshoek te bekijken. Jij mag er namelijk zijn, en het ophemelen van je ex is vaak ook een vertekend beeld. Schrijf bijvoorbeeld in zo’n vervelende nacht is op wat er allemaal niét fijn is aan je ex. Best veel toch?

Verlies van je eetlust

Bij de vraag: ”Wat kan je voelen bij liefdesverdriet” mag eetlust zeker niet ontbreken. Dit is één gevolg dat ontzettend vaak voorkomt en iedereen kan ervaren. Het verlies van je eetlust heeft met veel dingen te maken en is wederom echt vervelend. Je komt in een soort neerwaartse spiraal terecht. Doordat je minder gaat eten ervaar je een afname van energie, wat je futlozer kan maken en het gevolg daar weer van is dat je niet actief wordt. Terwijl dit juist zo belangrijk is!

verlies van eetlust bij liefdesverdriet
Verlies van eetlust bij liefdesverdriet

Wat kan ik doen om gebrek aan eetlust te verhelpen?

Het voedingscentrum heeft hier goede tips voor. Enkele voorbeelden om dit op te lossen zijn om frisse maaltijden te gaan eten, meerdere kleinere dingen te eten en te variëren met smaken. Deze verschillende dingen zorgen ervoor dat je patroon anders wordt en je energieniveau op peil blijft.

Over het algemeen ervaar je een erg leeg gevoel van binnen, met name in je maag. Je zou zomaar een hele dag zonder eten kunnen, alleen graaf je hier je eigen graf mee. De tip is dus om vooral lekkere vitamines te eten en gezonde maaltijden te kiezen. Het is niet alleen beter voor je, maar ook krijg je hier een positief zelfbeeld van. Je gaat je beter voelen en je krijgt zin om dingen te ondernemen. In de meeste gevallen kan dit wel even duren, consistent gezond eten is dus aan te raden. Het vraagstuk over ‘wat kan je voelen bij liefdesverdriet’ gaat hierdoor een andere wending voor je krijgen. Je gaat het omzetten in nieuwe, goede energie!

Onzekerheid bij liefdesverdriet

Liefdesverdriet en onzekerheid gaan (jammergenoeg) vaak samen. Bij een breakup ontstaat vaak het gevoel dat je niet goed genoeg bent en geen leuk persoon bent om samen mee te zijn. Een belachelijke gedachte, maar wel een logische gedachte.

Vooral bij mannen heerst het beeld dat een bepaald imago beschadigd wordt. Meestal is de man gekwetst aan eer en weet het niet hoe het daarmee om moet gaan. In het dagelijkse leven zie je dit vaak terug komen. Vaak onopgemerkt tussen de lijnen door. Het uiten van gevoelens gebeurd weinig. In tegenstelling tot vrouwen zullen zij eerder geneigd zijn om met vriendinnen en familie te praten over de situatie. Dit gebeurd vaak ook uit angst en onzekerheid.

Waarom wil je onzekerheid zo snel mogelijk kwijt zijn?

Wanneer de man of vrouw onzeker is geworden door liefdesverdriet is het goed mogelijk dat je in een neerwaartse spiraal terecht komt. De breakup is een feit, en door nóg slapper in je schoenen te staan zorg je er voor dat de omgeving zich ook afkeert tegen je. Krankzinnig als je er over nadenkt. Mensen willen graag omgaan met echte persoonlijkheden die platgezegd status en macht uitstralen. De associatie met onzekere mensen willen veel personen liever niet maken. Een open deur zou je zeggen.

Door de breakup juist te gebruiken als energie om een kwartslag te draaien in je leven creëer je die zekerheid waar je naar op zoek bent. Je probeert wellicht nieuwe dingen uit, neemt een keer een ander kapsel en verandert in gedrag. Allerlei manieren om een nieuwe ‘jij’ te ontwikkelen en zekerheid te krijgen. In deze situatie ga je als het ware ‘boven’ de breakup staan en door met je leven. Het verleden laat je achter en de toekomst pak je met beide handen aan. Dat is iemand die zelfverzekerd is. En zeg nou zelf, dat klinkt toch ook veel beter? De vraag ‘wat kan je voelen bij liefdesverdriet’ is dus ook afhankelijk van je eigen verwerking.

LEESTIP! | Artikel over de 3 stappen om je ex terug te krijgen! Lees het hier.

Gevoel van eenzaamheid

Bij de vraag over wat je kan voelen bij liefdesverdriet is eenzaamheid iets wat ontzettend vaak terugkomt. Dit is hartstikke logisch. In eerste instantie heb je natuurlijk veel tijd doorgebracht met je ex. Je deed veel dingen samen en leefden met elkaar. Of je nou bij je ex man of vrouw samenwoonde, elkaar één keer in de week zag over and ers, in principe maakt het weinig uit.

gevoel van eenzaamheid bij liefdesverdriet
Gevoel van eenzaamheid bij liefdesverdriet

Na een breakup kom je in een zwart gat terecht. Opeens heb je onwijs veel tijd over. Waar je normaal allerlei activiteiten samen deed is er nu niemand waar je de dagelijkse bezigheden mee doet. Tenminste, in de beginfase misschien. Wij van succesrelatie.nl zijn er ten slotte van overtuigd dat jij óók een aanpakker bent. Je bent immers op dit artikel beland. Doordat je in een nieuwe fase beland in de breakup heb je tijd over om dingen te doen. Het kost ook tijd om hier je draai in te vinden. Je ervaart liefdesverdriet en weet het eerst nog niet zo goed. Dit is ook de fase waar je de eenzaamheid het heftigst kan ervaren.

Gelukkig is dit slechts een fase in je liefdesverdriet. Na verloop van tijd ga je echt wel weer nieuwe vrienden ontmoeten, spontane activiteiten doen en overige dingen ondernemen. Klinkt dit nogal enthousiast voor je? Begin dan is met een rondje hardlopen. Het is al goed om meer dan niets te doen! De vraag ‘wat kan je voelen bij liefdesverdriet’ is niet voor iedereen hetzelfde. Probeer hier jezelf te ontwikkelen en de energie om te zetten in iets prachtigs. Dat kan je.

Dus: Wat kan je voelen bij liefdesverdriet?
Slapeloosheid (Pak positieve gedachten aan)
Verlies van je eetlust (Uitsloven in de keuken helpt!)
Onzekerheid (Keer dit om in ontwikkelingsmogelijkheden)
Eenzaamheid (Onderneem meer dan niets)

Het komt goed

Mocht je momenteel liefdesverdriet ervaren, onthoud dan goed dat het altijd goedkomt. De tijd is je allerbeste vriend en dit verwerkingsproces kost nou eenmaal inspanning en moeite. Probeer de herinneringen als het verleden te zien en door te gaan met je leven. Hoe lastig het ook klinkt, je moet het achter je laten. Hoe langer je van de breakup komt, hoe eenvoudiger dit wordt.

Mocht je nog meer artikelen willen lezen over relaties? Lees hier waarom je ex je kan negeren tijdens een breakup!

Eén antwoord op “Wat kan je voelen bij liefdesverdriet? Advies voor man en vrouw!”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.